Kinkhoestvaccinatie voor Zwangeren

Geplaatst op 20-11-2019

Kinkhoest is gevaarlijk voor pasgeboren baby's die nog niet zijn ingeënt. Vanaf 16-12-2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Het vaccineren kan vanaf de 22e week in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Wel kun je bijwerkingen krijgen, zoals bij alle inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek. Het vaccin is een combinatievaccin. Het is de dkt- of de dktp-vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie, tetanus, en - afhankelijk van het vaccin - polio. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest. 

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland  deze vaccinatie gratis  aangeboden. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap. Tot 16 december kun je  de vaccinatie zelf halen bij de huisarts of GGD. Je moet  deze dan nog wel zelf betalen. Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Je moet  deze dan nog wel zelf betalen.

Let op: op dit moment zijn er wat problemen met de levering van de kinkhoestvaccins. Het kan zijn dat je je niet direct kunt vaccineren bij je eigen huisarts of GGD. Je wordt dan doorverwezen naar een huisarts of GGD in een andere plaats.