Miskraam

Helaas verloopt een zwangerschap niet altijd goed. We spreken van een miskraam wanneer de zwangerschap zich niet goed ontwikkelt of wanneer de hartslag van je kindje gestopt is. De meeste miskramen vinden plaats voor de 12 weken. Je kan een miskraam helaas niet voorkomen. Je herkent een miskraam aan de volgende symptomen:

  • bloedverlies
  • buikpijn

Wanneer je bovenstaande symptomen hebt, neem dan contact met ons op. Wij zullen je zo snel mogelijk inplannen voor een echo om te bepalen of de zwangerschap intact is. Wanneer er sprake is van een miskraam zal je lichaam het baarmoederweefsel met het vruchtje afstoten. Dit gaat gepaard met buikpijn en bloedverlies. De hoeveelheid buikpijn en bloedverlies is verschillend. Dit hangt samen met de zwangerschapsduur. De bloeding duurt meestal een ruime week. Net zoals bij een menstruatie hoort het bloedverlies en de buikpijn af te nemen.

Soms komt het voor dat je geen symptomen hebt van een miskraam, maar dat we op de echo geen hartslag meer zien van je kindje. We noemen dit ook wel een "missed abortion" (gemiste miskraam). Soms komt na het bevestigen van een missed abortion de bloeding alsnog op gang. Wanneer dit niet gebeurd zullen we je verwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog stelt dan twee opties voor:

  • misoprostol: dit is medicatie waarmee je een miskraam opwekt.
  • curettage: dit is een ingreep waarbij het baarmoederweefsel met het vruchtje verwijderd wordt uit je baarmoeder.

Het krijgen van een miskraam is een verdrietige gebeurtenis. Je bent net gewend aan het idee dat je zwanger bent en dan krijgen jullie dit vervelende nieuws te horen. Na een miskraam zal je tijd nodig hebben om te herstellen, zowel lichamelijk als psychisch. Iedere ouder gaat anders met dit verdriet om. Wij leven ontzettend met jullie mee en willen jullie zo goed mogelijk begeleiden hierin.

Je mag als je wil na een miskraam weer direct zwanger worden. Er zijn geen medische redenen waarom je zou moeten wachten. Belangrijk is dat het goed voelt voor jullie.

Ben je opnieuw zwanger na een miskraam, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We kunnen je dan, indien je dat fijn vindt, eerder plannen voor de eerste echo.

Aanbevolen websites: