SPOED belinstructies

De bevalling kan elk moment van start gaan, maar wanneer moet je ons nu bellen? Onderstaande belinstructies gelden vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken. Lees voor meer informatie onze weeënfolder of de kaart met belinstructies!

Weeën

Wij maken onderscheid tussen zwangere vrouwen die voor het eerst gaan bevallen en zwangere vrouwen die al een keer bevallen zijn.

  • Ben je zwanger van je eerste kindje bel ons als je minstens 2 uur lang weeën hebt om de 4 á 5 minuten, die minimaal 1 minuut duren.
  • Ben je zwanger van je tweede (of meer) kindje bel ons als je minstens 1 uur lang weeën hebt om de 4 á 5 minuten, die minimaal 1 minuut duren.

Wij zullen dan zo snel mogelijk bij jullie thuis een controle komen doen.

Vruchtwaterverlies

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Vruchwater kan wat rozig gekleurd zijn en kleine witte vlokjes bevatten. Dat is volkomen normaal. Wanneer de vliezen gebroken zijn, blijf je continu beetjes vocht verliezen. In de meeste gevallen beginnen de weeën 6-12 uur na het breken van de vliezen. Zolang je nog geen regelmatige weeën hebt, mag je NIET in bad in verband met infectiegevaar.

Wanneer moet je ons DIRECT bellen :

  • Heb je gebroken vliezen en het vuchtwater is groen of bruin van kleur? Dan heeft het kindje waarschijnljk in het vruchtwater gepoept. We willen dan extra alert zijn op de conditie van je kindje. Dit is ook een reden om in het ziekenhuis, onder leiding van de gynaecoloog te bevallen.
  • Heb je gebroken vliezen en het kindje is nog niet ingedaald? Dan bestaat er het risico dat de navelstreng kan uitzakken. Dit is gevaarlijk voor je kindje. Ook dit is een reden om in het ziekenhuis, onder leiding van de gynaecoloog te bevallen.
  • Heb je gebroken vliezen en GEEN weeënactiviteit? Dan willen we graag een extra controle doen. Indien het helder vruchtwater is en het kindje goed is ingedaald, wachten we  24 uur af. Heb je na 24 uur nog geen weeënactiviteit dan is dit een reden om je te verwijzen naar de gynaecoloog in verband met infectiegevaar.
  • Heb je gebroken vliezen en regelmatige weeënactiviteit? Dan is dat waarschijnlijk een teken dat de bevalling goed gaat doorzetten. 

KRuim helderrood bloedverlies

Wanneer je weeën hebt of wanneer de vliezen zijn gebroken kan dit gepaard gaan met een beetje bloedverlies. Ook na een inwendig onderzoek zou je minimaal bloedverlies kunnen hebben. Wanneer je ruim helderrood bloedverlies hebt bel ons dan DIRECT!

Ongerustheid

Ongerustheid is altijd een reden om te bellen! Niemand maakt zich voor niks zorgen. Volg je gevoel. Wij zijn ervoor om deze ongerustheid bij je weg te nemen. Soms kan dit telefonisch en soms willen we extra controles bij je doen.

Download de kaart met belinstructies!

  SPOED, bel 06-46117169