Molazwangerschap
Een molazwangerschap komt zelden voor. Bij een molazwangerschap verloopt er tijdens of kort na de bevruchting iets niet goed, waardoor er een verkeerde celdeling ontstaat. De hormoonhuishouding raakt hierbij verstoord, dit kan leiden tot een kwaadaardige celdeling. Bij een molazwangerschap groeit vrijwel altijd alleen een placenta, wanneer zich uitzonderlijk toch een vruchtje ontwikkelt is dit niet levensvatbaar. Vanwege vochtophopingen die ontstaan, zijn er vele blaasjes te zien in de baarmoeder.
Symptomen van een molazwangerschap zijn:
- bloedverlies
- snel groeiende baarmoeder
- extreem hoog HCG-gehalte in het bloed
- in de baarmoeder zijn vele blaasjes te zien (echo)
Wanneer er sprake is van een molazwangerschap zullen we je verwijzen naar de gynaecoloog. Een molazwangerschap kan helaas nooit eindigen in een goede zwangerschap. Het placentaweefsel wordt door middel van een curettage verwijderd. Wanneer er sprake is van een kwaadaardige celdeling kan er soms zelfs chemotherapie noodzakelijk zijn.
Heb je een molazwangerschap gehad en je wil graag opnieuw zwanger worden, dan wordt geadviseerd dit tot 6 maanden na de behandeling van de molazwangerschap uit te stellen. Het herhaalrisico is 1%.
Ben je opnieuw zwanger na een molazwangerschap kunnen wij ons voorstellen dat je erg ongerust bent, we zullen dan ook al vroeg in de zwangerschap een echo maken om je gerust te stellen.