Anticonceptie
Wanneer je bevallen bent, komt je menstruatiecyclus weer op gang. Dit kan 4-6 weken duren. Bij vrouwen die borstvoeding geven kan de eerste menstruatie zelfs tot een half jaar uitblijven. Ook al heb je nog geen menstruatie gehad, je kan toch opnieuw zwanger worden wanneer je geen anticonceptiemiddel gebruikt. Wanneer je borstvoeding geeft zijn niet alle vormen van anticonceptie toegestaan.
Anticonceptiepil
De pil is een van de meest gebruikte anticonceptiemethoden. Het is een betrouwbare methode. Het bevat hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De pil moet je dagelijks innemen. Maak hier een routine van zodat je dit niet vergeet. Bij het vergeten van de pil bestaat het risico dat deze niet optimaal werkt en je alsnog zwanger kan raken. Niet elke pil mag je gebruiken bij borstvoeding. Waneer je borstvoeding geeft is alleen de Cerazette (pil zonder oestrogenen) mogelijk.
- huisarts of gynaecoloog schrijft recept voor
- betrouwbare anticonceptiemethode
- met hormonen
- beschermingsduur zolang je de pil slikt
- Als je begint met de anticonceptiepil op de eerste dag van je menstruatie, ben je meteen beschermd tegen zwangerschap. Begin je op een andere dag? Bechouw dan de eerste strip als onveilig en gebruik aanvullende anticoncepie (zoals condoom)
- mag NIET icm borstvoeding ( alleen Cerazette is toegestaan)
Spiraal
De spiraal is ook een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Je bent gemiddeld 5 jaar beschermd met een spiraal. De spiraal wordt geplaatst door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het is een ankervormig staafje dat in je baarmoeder geplaats wordt en dat voorkomt dat een bevuchte eicel zich in kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Er bestaan twee verschillende spiralen. De hormoonspiraal en de koperhoudende spiraal. Wanneer je geen hormonen wil of mag, dan is de koperhoudende spiraal een optie. De menstruatiecyclus kan veranderen door de hormoonhoudende spiraal. Sommige vrouwen hebben geen menstruatie meer, andere vrouwen hebben ongecontroleerd bloedverlies. De hormoonhoudende spiraal bevat minder hormonen dan andere hormoonhoudende anticonceptiemethoden. Bij de koperhoudende spiraal is dat niet het geval. Zowel de koperhoudende spiraal als de hormoonhoudende spiraal mogen gebruikt worden in combinatie met borstvoeding. Wel mag de spiraal pas 10 weken na de bevalling geplaats worden. Je baarmoeder kan nog samentrekken waardoor de spiraal verkeerd komt te zitten in je baarmoeder of zelfs eruit komt.
- verloskundige, huisarts of gynaecoloog zal spiraal plaatsen
- betrouwbare Anticonceptiemethode
- met of zonder hormonen
- Beschermingsduur 5-10 jaar
- 10-12 wkn na bevalling kan spiraal geplaatst worden
- direct veilig
- mag icm borstvoeding
Gaat je voorkeur uit naar een spiraal? Ook verloskundigen kunnen spiralen plaatsen. Je kunt hiervoor terecht bij onze collegapraktijk Bella.
Condoom
Condooms is de enige anticonceptiemethode die je niet alleen beschermt tegen zwangerschap, maar ook tegen SOA's. De betrouwbaarheid is sterk afhankelijk van hoe het gebruikt wordt. Condooms kunnen kapot gaan, of niet goed aangebracht worden waardoor er alsnog zaadcellen vrij kunnen komen. Je moet condooms altijd bij de hand hebben. Ze bevatten geen hormonen en kunnen daarom gebruikt worden wanneer je borstvoeding geeft.
- kun je zelf (zonder recept) bij drogist halen
- betrouwbaarheid is afhankelijk van gebruikswijze (minder betrouwbaar dan hormonale AC)
- zonder hormonen
- beschermingsduur eenmalig
- beschermd tegen SOA's
- mag icm borstvoeding
Prikpil
De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Deze wordt door middel van een injectie in je bovenarm of bil toegediend. Het beschermd je 12 weken na toediening en werkt meteen. Je menstruatiecyclus kan erdoor veranderen of zelfs wegblijven.
- huisarts of gynaecoloog zal prikpil toedienen
- betrouwbare anticonceptiemethode
- met hormonen
- beschermingsduur 12 weken
- mag icm borstvoeding (niet eerder dan 6 weken na bevalling starten)
Anticonceptiering
Een anticonceptiering is een zachte, flexibele, kunststof ring die je zelf in je vagina inbrengt. Je voelt de vaginale ring niet en hij valt er niet zomaar uit. Je kunt er gewoon mee bewegen en sporten. Je verwijderdt de anticonceptiering na 3 weken, dan heb je een stopweek en vervolgens wordt deze vervangen. De anticonceptiering bevat hormonen.
- huisarts of gynaecoloog schrijft recept uit
- betrouwbare methode
- met hormonen
- beschermingsduur 4 weken
- mag NIET icm borstvoeding
Anticonceptiepleiser
De anticonceptiepleister is een pleister welke hormonen afgeeft, deze komen dan via de huid in je bloed terrecht. De pleister vervang je elke week. Na 3 weken is er een stopweek en dan hervat je de cyclus opnieuw. De anticonceptiepleister is een minder betrouwbare vorm van anticonceptie.
- huisarts of gynaecoloog schrijft recept voor
- minder betrouwbare methode
- met hormonen
- beschermingsduur 1 week
- mag NIET icm borstvoeding
Sterilisatie
Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Het is onomkeerbaar en wordt alleen ingezet wanneer ouders er zeker van zijn geen kinderen meer te willen. Sterilisatie kan zowel bij de man als bij de vrouw. Je hebt hier altijd een verwijzing van de huisarts voor nodig.
- huisarts verwijst je door
- betrouwbare methode
- zonder hormonen
- voor altijd beschermd
- onomkeerbaar
- mag icm borstvoeding
Aanbevolen website: