Borstvoeding

Borstvoeding is dé beste voeding voor je kindje. Borstvoeding is de enige voeding die bescherming biedt tegen infecties bij een pasgeboren baby. De afweer van je kindje is nog niet voldoende ontwikkeld om zich te kunnen beschermen tegen alle ziekteverwekkers. Je kindje heeft bij de geboorte wel al antistoffen in zijn lichaam die hij van jou via de placenta heeft gekregen. Echter is dit niet voldoende om je kindje te beschermen.

De eerste melk die na de geboorte uit je borsten komt is colostrum. Colostrum wordt ook wel eens het vaccin van de moeder natuur genoemd. Het zit boordevol secretoir immunoglobuline A (sIgA). Dit is een antistof die de onrijpe darmwand van je kindje beschermd en daarnaast stimuleert sIgA de ontwikkeling van het immuunsysteem. Binnen twee weken na de geboorte, gaat de colostrum over in rijpe moedermelk, maar nog steeds krijgt je kindje dan antistoffen binnen.

Naast de gunstige voordelen van borstvoeding voor je kindje, heeft het ook voordelen voor jezelf;

  • Bij het geven van borstvoeding komt oxytocine vrij. Dit zorgt ervoor dat je baarmoeder sneller hersteld en weer de normale grootte bereikt.
  • Omdat je baarmoeder sneller hersteld is er ook minder risico op nabloedingen. Dit geldt voor zowel een vaginale bevalling als voor een keizersnede.
  • Door het geven van borstvoeding verbrand je meer calorieën. Hierdoor kom je sneller terug op je gewicht.
  • Door het geven van borstvoeding, verandert de hormoonspiegel geleidelijk waardoor klachten van chronische aandoeningen langzamer naar voren komen. Dit zien we bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals diabetes, epilepsie, reumatische artritis, en multiple sclerose en depressie.
  • Bij het geven van borstvoeding komt de menstruatiecyclus later op gang. De menstruatie kan tot wel 6 maanden na de bevalling uitblijven.
  • Door het geven van borstvoeding is er een verminderde kans op borstkanker, eierstokkanker en diabetes.
  • Borstvoeding kan altijd en overal gegeven worden, het is altijd bij de hand en op de gewenste temperatuur. Het is tijd en kostenbesparend.

Borstvoeding kost energie, en om deze energie aan te vullen heeft een voedende moeder een 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Het is daarom erg belangrijk dat je zelf goed blijft eten en drinken.

Borstvoeding is na de geboorte van je kindje niet meteen op gang. De eerste week zal het echt even doorzetten zijn voordat de vraag en aanbod op elkaar afgestemd zijn. Je zal tijdens de kraamweek de techniek van het aanleggen leren en dit steeds beter onder de knie krijgen. Ook leer je je kindje steeds beter kennen en weet je wat voor jou en je baby het prettigste werkt. Het kan soms nodig zijn om de borsten extra te stimuleren door middel van kolven om de voeding beter op gang te krijgen.

Wanneer je borstvoeding geeft, heeft je kindje vanaf de 8e dag na de geboorte Vitamine K en Vitamine D nodig. Je kindje profiteert het meest van de voordelen van borstvoeding wanneer je 6 maanden borstvoeding geeft. 

Aanbevolen websites: