Echo's tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijg je meerdere echo's. Deze echo's zijn niet schadelijk voor het kindje. We maken deze echo's zelf op onze praktijk. Na afloop krijg je foto's uitgeprint mee en kunnen we filmpjes en foto's op een USB stick zetten.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho oftewel "eerste" echo wordt gemaakt om te beoordelen of er sprake is van een goede zwangerschap en van een of meerdere kindjes. Daarnaast willen we weten of de zwangerschap in de baarmoeder zit en beoordelen we of er in- of rondom de baarmoeder afwijkingen te zien zijn. Bij voorkeur maken we deze echo rond de 8-9 weken. Bij ongerustheid, bijvoorbeeld na een eerdere miskraam, kan deze echo eerder gemaakt worden.

Termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt om de uitgerekende datum vast te stellen. Deze echo vindt plaats tussen de 10-12 weken. In deze periode is het kindje het nauwkeurigste te meten. We meten het kindje van hoofd tot stuit. Tijdens deze echo laten we jullie ook voor het eerst de hartslag horen. Meestal kunnen we deze echo via de buik maken.

Groeiecho

Bij een zwangerschapstermijn van 32 weken maken we standaard een groeiecho.  We meten dan de hoofdomtrek, buikomtrek en beenlengte van het kindje. Met deze metingen kunnen we beoordelen of het kindje naar verwachting groeit. Indien er een indicatie is zullen we de groeiecho vaker herhalen. 

Liggingsecho

Bij 35-36 weken maken we een echo waarmee we de ligging van het kindje beoordelen. Graag willen we dat het kindje voor de bevalling in hoofdligging ligt. Wanneer de baby in stuit- of dwarsligging ligt zullen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog.