Thuis of Ziekenhuis

De geboorte van je kindje is een speciale, intieme en spannende gebeurtenis. Het is dan ook belangrijk dat dit plaats vindt op een plek waar je je op je gemak voelt. Dit is voor iedereen natuurlijk anders. Er bestaat de mogelijkheid om thuis te bevallen, maar ook om onder leiding van ons in het ziekenhuis te bevallen.

 

Thuis bevallen

Thuis is meestal een plek waar je een prettige en rustige omgeving kan creëren. Dit is belangrijk om je zo goed mogelijk te kunnen ontspannen wanneer je weeën hebt.

Deze plek is dan ook geschikt om te mogen bevallen, mits het aan een aantal voorwaarden voldoet:

  • Het bed moet verhoogd zijn tot een hoogte van 70-80cm.
  • Er dient een kraampakket in huis te zijn.
  • Je bed mag niet hoger staan dan de eerste verdieping.
  • In een appartementencomplex dient een lift aanwezig te zijn.

Ons doel is om je bevalling zo rustig en veilig mogelijk te laten verlopen. Mochten er tijdens of na de bevalling complicaties optreden, dan zullen we  je verwijzen naar de gynaecoloog of kinderarts. En zo nodig vervoer regelen om jou en je kindje zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen. Daarbij zijn wij getraind om te handelen in acute situaties. 

Bij een thuisbevalling wordt de verloskundige geassisteerd door een kraamverzorgende. De kraamverzorgende zorgt er na de bevalling voor dat alles wordt opgeruimd, je wordt gewassen en je baby wordt verzorgd zodat je lekker kunt bijkomen.

 

Ziekenhuisbevalling

Je mag onder leiding van ons ook in het ziekenhuis bevallen. Ziekenhuisbevallingen vinden niet alleen plaats onder leiding van de gynaecoloog. Alleen wanneer er complicaties zijn, zal de gynaecoloog de zorg overnemen. Ook wanneer je in het ziekenhuis bevalt is het belangrijk om een kraampakket in huis te hebben en het bed op klossen te hebben staan.

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt zal een verpleegkundige van de verloskamers of een kraamverzorgster ons assisteren bij de bevalling. Wij gaan altijd samen met jullie naar het ziekenhuis. Wanneer de bevalling begonnen is, bel dan eerst de verloskundige. Meestal gaan we naar het ziekenhuis als je zo'n 5 cm ontsluiting hebt. Maar dit kan per situatie verschillen.. 

Vraag na bij je verzekeringsmaatschappij of een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie vergoed wordt, dit is namelijk niet altijd het geval. 

Wij werken samen met de volgende ziekenhuizen:

De ziekenhuizen bieden de mogelijkheid om een kijkje te nemen op de verloskamers. Bezoek de site om je hiervoor aan te melden.