Voorbereiding

Bijna is het zover. Het mooiste moment van jullie leven is aangebroken. Nog even en jullie mogen een prachtig kindje in de armen sluiten. Natuurlijk is het hard werken, maar wat krijg je daar een rijkdom voor terug. De geboorte van jullie kindje is ook ontzettend spannend. Met een goede voorbereiding hopen we al wat zenuwen bij jullie weg te kunnen nemen. Je voorbereiden op de bevalling kan op verschillende manieren. Belangrijk is dat je jou bevalling voorbereidt op een manier die bij je past.

Zwangerschapscurssussen

Een manier van voorbereiding kan een zwangerschapscursus zijn. Tijdens een zwangerschapscursus komen verschillende aspecten zoals baringshoudingen, ademhalingstechnieken, mindset en ontspanningsoefeningen en lichaamsbeweging aan bod. Daarnaast krijg je ook informatie over de bevalling. Je kan ervoor kiezen zwangerschapscursussen alleen te doen, maar jullie kunnen ook een cursus met z'n tweeën volgen. Tevens bestaan er voorbereidende cursussen voor alleen aanstaande papa's.

Zie de pagina zwangerschapscursussen voor meer informatie over de mogelijkheden. Een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar het kan je wel ondersteuning bieden tijdens de bevalling.

Belinstructies

Wanneer je rond de 30 weken zwanger bent, krijg je van ons informatie over de bevalling. We bespreken dan wat je kunt verwachten tijdens de bevalling. Je krijgt van ons verschillende folders mee. Deze gaan onder andere over de belinstructies, verschillende bevalhoudingen, vormen van pijnstilling, een voorbeeld van een geboorteplan, informatie over de kraamtijd en informatie over de hielprik en gehoortest.

Wanneer je rond de 35-36 weken zwanger bent bespreken we de belinstructies. We willen dat je op de hoogte bent wanneer je moet bellen bij weeënactiviteit, gebroken vliezen en/of bloedverlies. We laten je ook nadenken over waar je zou willen bevallen: thuis of in het ziekenhuis.

Houdingen

Je kan in verschillende houdingen weeën opvangen, maar ook bevallen. Belangrijk is dat je de houding kiest die op dat moment voor jou het beste werkt. Welke houding voor jou het fijnste is, kun je pas bepalen tijdens de bevalling zelf.  Over het algemeen zijn niet alle vrouwen op de hoogte welke houdingen je kan aannemen tijdens het opvangen van de weeën of tijdens het persen. Het wisselen van houding tijdens de bevalling kan de pijn verzachten en de bevalling versnellen.

Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijven jullie je wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jullie zelf en voor de betrokken zorgverleners. Door middel van het geboorteplan laat je zien wat er voor jullie belangrijk is tijdens de bevalling. Wij zullen het geboorteplan met jullie bespreken en er tijdens de bevalling zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden.

Pijnstilling

Het kan zijn dat je graag pijnstilling wil tijdens de bevalling. Er zijn verschillende manieren van pijnbestrijding, waar we je graag vooraf al over informeren. Elke manier van pijnstilling kent zijn voor- en nadelen. Het is goed om hier al eens over na te denken voordat de bevalling begint.

Aanbevolen folders:

Aanbevolen boeken:

  • Veilig bevallen van Beatrijs Smulders
  • Als bevallen spannend is
  • Duik in je weeën van Carita Salome
  • Aanpakken voor aanstaande vaders van David Borman

Aanbevolen websites: