Buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)

Het kan voorkomen dat de zwangerschap zich op een verkeerde plek innestelt. Bijvoorbeeld in je eileider. Dit is een vervelende en gevaarlijke complicatie. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan zich niet voldragen. Het is ook niet mogelijk om het vruchtje middels een ingreep naar de baarmoeder te verplaatsen. Helaas zal een buitenbaarmoederlijke zwangerschap altijd eindigen in een miskraam of curettage. Wanneer het vruchtje zich in je eileider nestelt en begint te groeien, kan je eileder gaan oprekken. Hierdoor kunnen bloedingen ontstaan in de eileider en in het ergste geval kan de eileider zelfs scheuren. Het is dan belangrijk je zo snel mogelijk te verwijzen naar de gynaecoloog.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is zeker bij een prille termijn moeilijk te herkennen. Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen zijn:

  • buikpijn, uitstralend naar links of rechts in je onderbuik
  • bloedverlies
  • misselijkheid
  • braken
  • schouderpijn

Mocht je een van bovenstaande klachten herkennen hoeft dit niet te betekenen dat er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, maar neem dan wel contact met ons op. We zullen je zo snel mogelijk een controle aanbieden om je gerust te stellen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten.

Aanbevolen websites: