Voeding en Leefstijl

Voeding

Gezonde voeding is van groot belang om jezelf gezond te houden, maar ook om de zwangerschap zo gezond mogelijk te laten verlopen. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, groente en fruit te nuttigen en minstens 2 liter water per dag te drinken. Let er wel op dat je in de zwangerschap NIET alles mag eten en drinken. Sommige voedingsmiddelen kunnen een gevaar vormen voor je ongeboren kindje.

Wat kun je beter niet eten of drinken tijdens de zwangerschap?

  • Rauwe eieren en producten met rauwe eieren
  • Rauwe melk. Is de melk gepasteuriseerd of gesterilliseerd kan het GEEN kwaad
  • Kaas gemaakt van rauwe melk
  • Rauw vlees
  • Leverproducten
  • Dranken met cafeïne (met mate)
  • Bepaalde kruidentheeën en kruidenpillen

Het voedingcentrum heeft sinds kort een mobiele app ontwikkelt waar je op een makkelijke en betrouwbare manier kunt controleren of je bepaalde voedingsmiddelen en dranken mag nuttigen in de zwangerschap. Dus downloadt snel de zwangerhap!

Soms kan het nodig zijn om de hulp van een voedingspraktijk in te schakelen wanneer je bijvoorbeeld te weinig of teveel kilo's aan komt tijdens de zwangerschap of wanneer je moeite hebt gezond te eten tijdens de zwangerschap. Zie ook de folder van voedingspraktijk rond en gezond.

Roken

Roken en meeroken zijn schadelijk voor je kindje. Zowel tijdens de zwangerschap, na de geboorte en op latere leeftijd zijn er risico's voor het kindje. Roken geeft bijvoorbeeld meer kans op een miskraam. Daarnaast zien we dat het de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht vergroot. Wanneer je kindje geboren is en in een rokerige ruimte ligt, is het risico op wiegedood groter. Op latere leeftijd kan het bij je kind hart- en vaatziekten, astma, longziekten, suikerziekte en ernstig overgewicht veroorzaken.  Stop met roken als je zwanger wilt worden of bent. Indien je het er moeilijk mee hebt, hoef je dit niet alleen te doen. Je kan altijd hulp krijgen bij het stoppen met roken. 

Alcohol 

Het gebruik van alcohol wordt afgeraden in de zwangerschap. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen al ernstig zijn voor je kindje. Alcohol heeft op een ongeboren kindje een heftiger effect dan op een volwassene. De lever van het kindje kan de alcohol niet goed afbreken. Hierdoor blijft alcohol langer in grote hoeveelheden in het bloed van de baby. De hoge concentraties leiden onder andere tot een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen in het gezicht of in de organen of het Foetale Alcohol Syndroom (FAS).  

Ook wanneer je borstvoeding geeft wordt alcoholgebruik afgeraden.

Drugs

Het gebruik van drugs wordt sterk afgeraden als je zwanger wilt worden, al zwanger bent of wanneer je borstvoeding geeft. Zowel softdrugs als harddrugs kunnen ernstige gevolgen hebben voor jezelf en voor je kindje. Afhankelijk van het soort drugs kan je kindje ontwenningsverschijnselen, aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen krijgen.

Medicijnen

Let op! Niet alle medicijnen mag je gebruiken tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding. Gebruik je medicatie of wil je medicatie gaan gebruiken, overleg dan eerst met ons of met de huisarts of dit geen kwaad kan tijdens de zwangerschap.

Kattenbak en tuinieren

In de ontlasting van katten (met name kittens) kan zich de toxoplasmoseparasiet bevinden. Toxoplasmose is een ziekte die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Heb je ooit toxoplasmose gehad, dan ben je hier tegen beschermd. Heb je katten, laat dan je partner de kattenbak schoonmaken of doe dit met handschoenen aan en pas goede hygiëne toe. Werk je veel in de tuin, doe ook dit met handschoenen aan. In de tuin of zandbak kunnen zich namelijk ook uitwerpselen van katten bevinden.

Reizen en vaccinaties

Lekker op vakantie gaan is heerlijk, natuurlijk ook wanneer je zwanger bent. Laat je (met name bij verre reizen) goed informeren of er vaccinaties nodig zijn en of je deze mag hebben tijdens de zwangerschap. Landen waar het zikavirus heerst worden afgeraden wanneer je zwanger bent of wanneer je op korte termijn zwanger wil worden. Vliegen kan geen kwaad in de zwangerschap. De meeste vliegmaatschappijen vervoeren geen vrouwen die langer dan 32-34 weken zwanger zijn, omdat ze geen bevalling in de lucht willen riskeren. Het kan zijn dat de vliegmaatschappij een fit to fly of gezondheidsverklaring wenst. Je kan ons hier altijd naar vragen.

Kinderziekten

Ben je in contact geweest met iemand die een kinderziekte heeft zoals;

Neem dan contact met ons op. Deze ziekten kunnen schadelijk zijn voor je kindje en soms ook voor jezelf. We zullen dan extra controles inzetten om te controleren of je hier zelf antistoffen tegen hebt. Werk je met kinderen dan is het verstandig om preventief de antistoffen te laten controleren.

Straling en schadelijke stoffen

Helaas komen we in het dagelijks leven veel in aanraking met schadelijke en chemische stoffen. Denk aan schoonmaakproducten, verf, lijm, kit, etc. Wanneer je hiermee werkt, is het belangrijk je woonruimte of werkruimte regelmatig te luchten. Kom je tijdens werk of bijvoorbeeld vanwege onderzoek in aanraking met straling meldt dan altijd dat je zwanger bent en vraag na of je dit zonder gevaar kan uitvoeren of laten uitvoeren.

Werk

Wanneer het niet mogelijk is je werk gezond en veilig uit te kunnen voeren, dan is je werkgever verplicht om je tijdelijk ander werk aan te bieden. Twijfel je of je werk risico's met zich meebrengt kun je ook preventief overleggen met de arbo-arts. Je bent als zwangere niet verplicht om 's nachts te werken en hebt recht op extra pauzes. 

Aanbevolen folder:

 
   

Aanbevolen websites: